Kategorie
Województwa
Piekarnia Mojego Taty
Adres: Kraków, ul. Meiselsa 6
Godziny otwarcia:
pn-pt: 06-02
nd: 20-02
Właściciel, pedagog z wykształcenia, syn piekarza z urodzenia długo buntował się przeciwko rodzinnej tradycji wypiekania chleba. Planował swoją karierę w firmach komercyjnych. Zmieniał pracę kilkakrotnie, zawsze lądował na wysokich stanowiskach. Pracował ciężko, był człowiekiem firmy, kolejnej firmy. Kilka lat temu, syn piekarza postanowił iść za tradycją. Założył „Piekarnię mojego taty”, w której wypieka się prawdziwe chleby, bez ulepszaczy, na zakwasie naturalnym. Tu ciasto wyrabia się ręcznie, a potem wypieka się je w starym, pięknym ceramicznym piecu. Tu pracują mistrzowie w swoim zawodzie, którzy dzięki swym umiejętnościom dokonują codziennie cudu transformacji mąki i wody w chleb powszedni. W ofercie także palona w Krakowie kawa Kelleran z różnych zakątków świata. Inne adresy gdzie znajdziecie chleb z Piekarni mojego Taty: Osiedle Złotego Wieku (Plac Targowy przy ul. Nagłowickiej, pawilon nr 6) ul. Rusznikarska 14 a ul. Górników 3 ul. Wysłouchów 22 b (za sklepem "Biedronka") Stary Kleparz (pawilon handlowy nr 64) Plac Dominikański 2 Kanapki Mojej Mamy (ul.Karmelicka 68a) Wola Zachariaszowska 44 A (ul. Graniczna) Galeria Smaku u Jacka (ul. Szuwarowa 1)
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Rabka Zdrój - Gilówka 18.08.2015 23:29
Wujek Jan Węglarz pewnie byłby dumny :-)
Ada 24.03.2015 14:54
Nieraz jade specjalnie po chleb do tej piekarni. Malo gdzie w Krakowie można kupic smaczny zytni chleb a tam tak. Kupuje go tylko dla siebie na 3 do 4 dni i nic się z nim nie dzieje. Dla domownikow często kupuje bulki i sa zachwyceni>Pieczywo jest tam naprawdę pyszne.
asdf 09.03.2015 16:47
Odradzam zakupy w tej piekarni. Oprócz bardzo wysokich cen , chleb można zjeść kiedy jest ciepły. Jak wystygnie to zaczyna się dramat. Suchy, twardy kawał podeszwy .
Krystyna 27.10.2014 15:13
A ja polecam mini piekarnie domową chlebynazakwasie.pl . Genialne chleby bez DROŻDŻY. Problemem jest tylko konieczność dojazdu do podkrakowskich Radwanowic ale warto skontaktować się z właścicielką, która często dowozi chleby do małych krakowskich sklepów. POLECAM SPRÓBOWAĆ :)
Magda 10.09.2014 12:02
Chleb dobry, ale... wszystkie wypieki na zakwasie są smaczne, twierdziłabym, że nie ma nic lepszego, gdyby nie zdarzyło mi się jeść PAWDZIWEGO chleba na zakwasie pieczonego po prostu w domu, oraz z małej wiejskiej piekarenki bez "metki". Okazuje się, że równie smaczny, a dużo mniej ciężki chleb da się zrobić. Niestety ta ciężkość pieczywa trochę mnie przeraża. Ale nic lepszego w okolicy nie kupisz. Drożdżówki to niestety pomyłka, jak spadnie na chodnik zostawia dziurę w płytkach. Nie dajcie się ogłupiać - zakwas powoduje spulchnianie pieczywa i wcale chleb na zakwasie nie musi być ciężki, spytajcie kogoś, kto pamięta takie prawdziwe chcleby, albo zna stare przepisy.
ziko 12.08.2014 10:40
Dwukrotnie miałem okazję kosztować chleb z tej piekarni. Potwierdzam - ani grama polepszaczy. z rozpędu pominięto nawet sól (w obu przypadkach), choć do Wieliczki dwa kroki. Ale jak ktoś lubi...
Kamil 03.06.2014 17:48
Raz kupiłem w "Piekarni mojego taty" chleb i kajzerki i bardzo się zawiodłem. Chleb bardzo twardy, mało pachnący jakby ugnieciony. Kajzerki bardzo malutkie (chyba z 5 cm), także twarde. Jedno i drugie bardzo niesmaczne. Wstąpiłem tam, bo mają wszystko bez ulepszaczy i srodze się zawiodłem. Pamiętam chleb u mojej babci na wsi z lokalnej piekarni, pachnący, chrupiący i pulchny.
Najlepsze pieczywo 31.01.2014 11:18
Pieczywo dość drogie, ale zdecydowanie najlepsze. Nie nadmuchane, acz zwarte i ciężkie. A obsługa na Kurdwanowie bardzo miła! Panie są bardzo pozytywne, uśmiechnięte i aż chce się wchodzić do tego malutkiego punktu. Pozdrawiam :)
ChlebMan 17.08.2013 18:02
Każda piekarnia ma chleb na zakwasie i bez drożdży tylko wszystkie oszukują bo to sie opłaca.Chleb Żytni na zakwasie z mąki 2000 bez dodatków szkoda że go niema w tej piekarni. Ciężko wierzyć na słowo sprzedawczyniom dlatego ja nie wierzę i żeby to sprawdzić trzeba spróbować. Chleb na zakwasie jak narazie to najlepszy jest na dole w Solvay parku przynajmniej BEZ DROŻDŻY. podam póżniej jaka to piekarnia bo nie pamiętam. Skawina piekarnia na rynku szczycą sie chlebem który jest oszukany.
adam 06.08.2011 21:25
Piekarnia Mojego Taty jest dla mnie prawdziwym odkryciem smaku dzieciństwa. Nie wierzyłem, że jeszcze kiedyś będę rozkoszował się chlebem, który smakuje nadzwyczajnie, nawet z samym masełkiem...Dziękuję.
Janusz 31.07.2011 14:21
Od 3 lat kupujemy chleb pszenno-żytni podłużny, był wyjątkowo dobry. Od pewnego czasu bardzo się popsuł. To jest niestety praktyka wielu dobrych Firm, na początku jakość jest wspaniała potem jest coraz gorzej!Dawniej jadło się go do ostatniego okrucha ze smakiem. Teraz jest jakby nie wypieczony i jest jak\\\\\\\"kit\\\\\\\".Bardzo mi przykro bo teraz w Krakowie nie można już kupić naprawde dobrego chleba.Mam nadzieje że Firma jednak postara się przywrócić jakość. Pozdrawiam J.M.
Justyna 03.06.2011 11:16
Najlepsze pieczywo w Krakowie. Jestem zażenowana po przeczytaniu komentarzy, świadczą tylko o kiepskim guście części klientów. Jak można porównywać z Awiteksem. Pieczywo jest znakomite, bardzo długo można przechowywać bez strat jakości w smaku. Bułki, chleby są naturalne i wresczcie 'nie dmuchane'. Bardzo się cieszę, że tego typu piekarnia jest w mojej okolicy i szczerze polecam osobom, które cenią dobry smak i dbają o jakość spożywanych pokarmów.
Jedyny mankament, w okresie świątecznym nie można zamówić pieczywa.
mosze 15.05.2011 00:15
chleb jak chleb żadna rewelacja wolę wyroby z Awiteksu przynajmniej mają smak chleba i można je zjeść bez uszczerbku w uzębieniu. Najlepszy chleb robi Pawlak.
Iwona 29.04.2011 11:53
Wiele lat temu trafiłam do piekarni na Kazimierzu.Genialne w smaku bułki żytnie, ulubiony chleb szarpany, wspaniałe drożdżówki - wszystkie wypieki docenią znawcy i smakosze prawdziwego, nie przetworzonego, tradycyjnie wypiekanego pieczywa.Brakuje mi tylko chleba żytniego razowego typ 2000 z pełnego przemiału,na samym zakwasie bez dodatków pszenicy i drożdży.Nie wiem czy miałby powodzenie.Jest żytni razowy z dodatkami,też pycha!Według mnie zdrowe i najlesze pieczywo.
aga 09.04.2011 14:35
Uwielbiam!!
A że czasami twardy?? Jak każdy porządny chleb zrobiony na samym zakwasie :)
jan 01.04.2011 00:06
faktycznie zgadzam się z przedmówcą . wyroby mocno przereklamowane . ciastka nie maja nic wspólnego ze smakiem dobrego ciastka drożdżowego a chleb da się przełknąć jak ciepły. na drugi dzień to nawet pies nie chciał się go złapać. gliniasty gniot.
pat 23.03.2011 18:54
kupuje ten chleb w prokocimiu, jest przepyszny, a dwie starsze panie, ktore obsluguja pikarnie sa bardzo mile. Bardzo sie ciesze, ze mam mozliwosc jesc tak dobry chleb. Tak trzymac dalej!
sizzle 10.03.2011 21:53
chleb i bulki doskonale, szczegolnie zytnie. ale obsluga jakos strasznie niemrawa, a nawet niemila. jakby tata trzymal ich tam na sile. no ale dopelnia to tylko obrazu w pelni polskiej instytucji.
rabin 18.01.2011 23:43
przereklamowany chleb na poziomie Awitex lub gorzej
Zuza 29.12.2010 07:50
Ja kupuję tam chleb codziennie i nigdy nie trafiłam na twardy chleb, a drożdżówki są zawsze pełne i smakowite. Musiałeś mieć pecha, albo nie jesteś przyzwyczajony do chleba na zakwasie... Signum temporis.
jarek 22.12.2010 19:24
jedna z najgorszych piekarni o ile nie najgorsza. drożdzówki bez nadzienia ( tylko w nazwie) chleb twardy jak glina i smakuje jak glina
darek 24.10.2010 00:59
Najlepsze pieczywo w Krakowie 100 naturalne bez ulepszaczy