Ugandyjscy rolnicy zagrożeni zmianami klimatycznymi
Poniedziałek, 25.02.2008. Maria
Ugandyjscy rolnicy zagrożeni zmianami klimatycznymi
Podczas zakrojonych ostatnio na cały świat poszukiwań najlepszych ziaren, sprzedawcy kawy odkryli wartościowe odmiany Arabiki. Są one uprawiane w Ugandzie i innych wyżynnych regionach wschodniej Afryki. Jak donosi Południowo Afrykański dziennik Independent Online, kwitnące źródło dochodu ugandyjskich farmerów jest coraz bardziej zagrożone przez zmiany klimatyczne.

Kawa w Ugandzie jest rośliną sezonową i rośnie podczas chłodnej, deszczowej pory, która przeważnie trwa od listopada do lutego. Ostatnio jednak opady deszczu stały się sporadyczne, narażając delikatne krzaki kawy na niebezpieczeństwo. Przez ostatnie trzy lata było też więcej susz, co miało wpływ na pogorszenie się jakości ziarenek. Ugandyjscy farmerzy przyjęli nową strategię i sadzą więcej drzew, aby te dawały krzakom kawy chłodny cień, ściółkują lub pokrywają glebę trawą, aby zatrzymywać wodę do nawadniania, kopią długie tarasy w ziemi, żeby gromadzić wodę deszczową. Farmerzy donieśli jednak dziennikowi Independent Online, że wątpią czy bez dalszej pomocy będą w stanie łagodzić skutki niszczących ich zbiory zmian klimatycznych.


Więcej na ten temat: Independent Online


Tłumaczenie: Michalis Czatyris


Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

Projekty