Wielkanoc tuż tuż. Poświęć DOBRE jaja!
Czwartek, 20.03.2008. Maria
Za 3 dni Wielkanoc! Wszyscy wiemy, że Wielkanoc bez jaj to jak gwiazdka bez opłatka. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, że większość jajek, które kupujemy w sklepach pochodzi z dużych ferm przemysłowych, gdzie życie kur w niczym nie przypomina naszego wyobrażenia o hodowli zwierząt. Nie ma tam kwok prowadzących kurczęta, walecznych kogutków, grzebania, przesiadywania na grzędzie.  

Najmniej humanitarną, aczkolwiek najbardziej rozpowszechnioną metodą jest tzw. chów klatkowy. Ptaki spędzają życie w piętrowych klatkach wielkości porównywalnej do kartki A4, nigdy nie widząc dziennego światła. Normalną praktyką jest obcinanie dziobów i pazurów, aby zapobiec wynikającym z nienaturalnych warunków zachowaniom agresywnym.

„Rzeczpospolita” (14.04.2006) podaje, że przynajmniej 9 na 10 sprzedawanych u nas jaj pochodzi z chowu klatkowego. Pozostałe 10 procent to głównie jaja od kur z chowu ściółkowego. W Wielkiej Brytanii, już ponad 40 proc. jaj pochodzi od kur wolnego chowu i udział ten stale rośnie. Tamtejsi konsumenci zareagowali na informacje, że kury w fermach karmione są paszą genetycznie modyfikowaną i faszerowane antybiotykami.

 

Co możesz zrobić?

  • sprawdź przed zakupem z jakiego typu chowu pochodzą jaja (na każdym jaju producent ma obowiązek umieścić w postaci cyfr informację o sposobie chowu – patrz niżej – Co kryje skorupka?)
  • unikaj kupowania jaj z chowu klatkowego
  • pytaj w swoim sklepie o jaja z chowu na wolnym wybiegu

Co kryje skorupka?

Jaja muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z 3 informacji:

SPOSÓB CHOWU (informacja najważniejsza z punktu widzenia życia kury)

  • 0 – chów ekologiczny (kura na świeżym powietrzu z wolnym wybiegiem, karmiona karmą ekologiczną)
  • 1 – chów z wolnym wybiegiem (zwykle zamykana na noc)
  • 2 – chów ściółkowy (kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, ale może się swobodnie poruszać)
  • 3 – chów klatkowy (kura zwykle ma obcięty dziób i pazurki, całe życie spędza w klatce)

KRAJ POCHODZENIA (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład

KOD IDENTYFIKUJĄCY ZAKŁAD PRODUKCYJNY (w Polsce jest to weterynaryjny numer identyfikacyjny)

Pamiętaj, jaja mogą być także nieoznakowane. Dotyczy to jaj pochodzących z małych stad przyzagrodowych (do 50 kur), hodowanych zazwyczaj na wolnym wybiegu, a więc w sposób przyjazny dla kur. Mogą one być sprzedawane na okolicznych bazarach, z pisemną informacją o pochodzeniu i datą przydatności do spożycia.

Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

Projekty