Naczynia z otrąb
Piątek, 14.12.2007. Maria
Od 2008 r. znów dostępne będą w Polsce biodegradowalne naczynia jednorazowe z otrębów pszennych: talerze, miseczki, kubeczki... Ich dystrybutorem będzie firma EKO-SIM z województwa łódzkiego.
Dlaczego warto?
- są biodegradowalne - w odróżnieniu od jednorazowych talerzy plastikowych, które powstają z ropy - która tworzyła się miliony lat, a której wydobycie, transport i przerób wiąże się ze znacznymi zanieczyszczeniami środowiska - nie pozostaną one w środowisku jako śmieć przez setki lat, ale ulegną biodegradacji już po około 3 miesiącach
- są jednorazowe - można je zjeść wraz z podanym na nich posiłkiem
- są zdrowe - błonnik zawarty w otrębach poprawia perystaltykę jelit, czyli pozytywnie wpływa na trawienie, czyszcząc przewód pokarmowy ze złogów i zanieczyszczeń
- są funkcjonalne, estetyczne i smaczne - różnej wielkości i kształtów w kolorze beżowo-brązowym są ładne, pachną świeżą skórką od chleba, a podane w nich gorące potrawy nie parzą rąk, zaś nasiąknięte sosem… można po prostu zjeść, gdyż smakują znakomicie
- są ekonomiczne - zboże rośnie zaledwie parę miesięcy, nie wymaga dalekiego transportu, produkcja talerzyków następuje „przy okazji” innej wytwórczości, a już po około 3 miesiącach mogą one wrócić do naszej matki – ziemi, jako bardzo potrzebny kompost lub idealny nawóz!
Ponadto:
- po spełnieniu swoich funkcji jako talerz - mogą być pokarmem dla twoich zwierząt - zarówno tych domowych (pies, kot, rybki…), jak i tych gospodarskich (kury, kaczki, świnki…) lub mogą stanowić pokarm dla innych zwierząt, które żyją na własny rachunek - kiedy talerzyki już wyrzucisz. Jeśli nic ich nie zje - mikroorganizmy żyjące w glebie spowodują całkowitą ich biodegradację - produkując dodatkowo zdrowy kompost!
- idealnie nadają się na masowe imprezy przy grillu, pikniki rodzinne na działce lub jako ciekawy dodatek do codziennej diety w domu, w pracy lub na wakacjach. Na pewno zrobią niesamowitą sensację wśród zaproszonych gości, a dla dzieci będą stanowić dużą uciechę i zdrową przekąskę. Naczynia z otrębów idealnie sprawdzają się również w restauracjach (elegancko i ciekawie podane potrawy mięsne, obiady…), w małej gastronomii typu fastfood (pod bułki, kanapki, sałatki…) lub w pubach (do wszelkiego rodzaju szybkich posiłków podawanych pod piwo, do potraw grillowanych…). W kawiarenkach i herbaciarniach mogą zaś służyć pod ciasto, ciasteczka lub inne desery
- nie zawierają żadnych dodatków, konserwantów ani ulepszaczy, zaś ich termin do spożycia jest bardzo długi – w odpowiednich warunkach przechowywania – wręcz nieograniczony!
OFERTA AKTUALNA I DOSTĘPNA BĘDZIE OD 2008 r.
Kontakt:
EKO-SIM
ul. Konstantynowska 65/67
95-200 Pabianice
woj. łódzkie
tel. kom.: 0-608-704-554
www.eko-sim.pl
poczta@eko-sim.pl
Komentarze