Zmiany klimatu zagrażają światowym uprawom kawy
Piątek, 06.05.2016. Katarzyna Salus
W dniach 13–15 maja 2016 roku, miłośnicy kawy połączą siły, aby wspólnie ustanowić rekord liczby wypitych filiżanek kawy Fairtrade i okazać w ten sposób solidarność z rolnikami zmagającymi się ze skutkami zmian klimatu.
Miliony drobnych producentów kawy szczególnie dotkliwie odczuwa skutki zmian klimatu, takie jak występowanie anomalii pogodowych, suszy i powodzi czy błyskawiczne rozprzestrzenianie się nowych chorób i szkodników. Zaburzenia rytmu pogodowego znacząco utrudniają uprawę i zbiór kawy ze względu na dużą wrażliwość kawowców na wahania temperatury. W Ameryce Łacińskiej zwiększenie poziomu opadów deszczu, wilgotności i temperatury powietrza doprowadziło do wybuchu epidemii rdzy kawowej, która zmusiła już rolników do wycięcia hektarów drzew.
Rolnikom uprawiającym kawę na trzech kontynentach coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość plonów, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom.
My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe – mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP z Nikaragui.
W systemie Fairtrade zrzeszonych jest ponad 800 000 drobnych producentów kawy z 30 krajów świata. Udział w Fairtrade zapewnia im dostęp do fachowej wiedzy rolniczej i funduszy, które mogą przeznaczać na skuteczne przystosowywanie gospodarstw do skutków zmian klimatu i minimalizowanie ich negatywnego wpływu na produkcję. W latach 2013–2014 rolnicy na całym świecie otrzymali premię Fairtrade o łącznej równowartości ponad 49 milionów euro. Premia jest dodatkiem do gwarantowanej ceny skupu kawy na zasadach Fairtrade. Producenci wykorzystują środki pozyskane w ramach premii Fairtrade na przykład na modernizację gospodarstw lub szkolenia podnoszące umiejętności rolnicze. Dzięki dostępowi do fachowej wiedzy mogą lepiej przystosować swoje gospodarstwa do zmian klimatu i redukować ich negatywny wpływ na swoją pracę i życie.
World Fairtrade Challenge to doskonała okazja dla kawoszy z całego świata na okazanie wsparcia drobnym producentom kawy. Celem akcji jest ustanowienie rekordu liczby filiżanek kawy Fairtrade wypitych w ciągu trzech dni i wysłanie w świat jasnego komunikatu: rolnicy uprawiający kawę mogą liczyć na wsparcie społeczności międzynarodowej w zmaganiach ze skutkami zmian klimatu.
Osoby, które chcą dołączyć do wydarzenia, mogą dokonać indywidualnej lub grupowej rejestracji w specjalnym serwisie internetowym World Fairtrade Challenge. Po rejestracji będą mogły przyłączyć się do istniejącego wydarzenia lub utworzyć własną przerwę na kawę i zaprosić na nią innych. Ilość kawy wypitej w dniach 13–15 maja i zarejestrowanej w serwisie zostanie następnie podsumowana przez organizatorów. Oprócz organizowania własnych wydarzeń uczestnicy mogą również rzucać wyzwania innym grupom i mierzyć się z nimi w przyjacielskiej rywalizacji o to, która drużyna wypije więcej kawy Fairtrade.
W serwisie www.fairtradechallenge.org można znaleźć szereg pomysłów i materiałów ułatwiających utworzenie wydarzenia oraz informacje na temat wpływu zmian klimatu na drobnych producentów kawy.
Więcej informacji:
Zbigniew Szalbot, Fairtrade Polska
zbigniew.szalbot@fairtrade.org.pl, 605 045 255
Logo World Fairtrade Challenge w dobrej jakości do pobrania z http://rs.fairtrade.org.pl/?r=578&k=12ab50a3bd
Grafika „Wybierając kawę #Fairtrade, wspierasz drobnych rolników…” w dobrej jakości do pobrania z http://rs.fairtrade.org.pl/?r=599&k=65d043afd2
Komentarze