Nim zjemy planetę. Ryżowy zin kucharski
Wtorek, 13.04.2021. Katarzyna Salus
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie i CSW Wiewiórka zapraszają na warsztaty tworzenia książki kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla klimatu. Zaproszenie kierujemy szczególnie do młodych ludzi, razem z którymi chcemy pokazać wpływ nieodpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności na zmiany klimatu i migracje.
Interesujesz się wpływem diety na środowisko naturalne? Masz w głowie masę pomysłów na dania z lokalnych, sezonowych i przyjaznych środowisku naturalnemu składników? Masz w sobie niezaspokojony apetyt na spróbowanie czegoś nowego? Lubisz pracę zespołową i kreatywne działania? Rozwijasz się twórczo, robiąc zdjęcia, tworząc grafiki bądź kolaże? Masz już 15 lat, lecz nie więcej niż 35?
Jeśli tak, to dobrze trafiłeś/aś – te warsztaty są dla Ciebie!
Kiedy?
8-9 maja 2021
- Sobota (08.05), godz. 11.00 – 19.00
- Niedziela (09.05), godz. 11.00 – 18.00
Gdzie?
Warsztaty odbędą się z zachowaniem środków bezpieczeństwa oraz reżimu sanitarnego w budynku o powierzchni 350 m2 w Składzie Solnym (ul. Na Zjeździe 8, Kraków).
Zapewniamy wegański lunch oraz słodkie i słone przekąski, napoje ciepłe oraz lemoniadę. Ewentualne koszty dojazdu lub noclegu musisz pokryć we własnym zakresie.
Jak wziąć udział?
Napisz nam o swoich pomysłach kulinarnych i uzasadnij, dlaczego proponowane przez Ciebie przepisy są przyjazne dla klimatu i planety? Wśród nadesłanych propozycji wybierzemy 11 osób, które zaprosimy na dwudniowe warsztaty z tworzenia zina w Krakowie. Z pomocą powielacza cyfrowego RISO, korzystając z technologii podobnej do sitodruku stworzymy książkę kucharską.
Każda osoba będzie miała możliwość wykonania ilustracji do zgłoszonych przez siebie dwóch przepisów.
Masz czas do 30 kwietnia (piątek) aby wypełnić: FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
WAŻNE: musisz mieć minimum 15 lat, lecz nie więcej niż 35.
Najpóźniej do 1 maja damy Ci znać.
W razie pytań pisz na adres: anna.kokocinska@ekonsument.pl
Dlaczego warto?
Podczas dwudniowych warsztatów:
- porozmawiamy o problemach związanych z globalną produkcją żywności i jaki to ma wpływ na środowisko naturalne i naszą planetę
- dowiesz się jak wygląda proces tworzenia zina od opracowania graficznego poszczególnych stron, przez skład, aż do wydruku i wykończenia publikacji
- zamienisz swój pomysł unikatowy projekt graficzny, który wcześniej skonsultujesz z profesjonalistami
- poznasz technikę druku RISO
- dowiesz się więcej o założeniach kampanii Nasza żywność. Nasza przyszłość i jak możesz zaangażować się szerzej w nasze działania
- wspólnymi siłami stworzymy unikatową książkę kucharską!
- po skończonych warsztatach otrzymasz dwie kopie powstałej książki kucharskiej!
Warsztaty poprowadzą:
Zofia Paloma Hyjek – absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. W swoich działaniach artystycznych łączy różne techniki, tworzy grafiki, komiksy, plakaty, printy, rysunki, zajmuje się również malarstwem. Założycielka wydawnictwa Studio EEEOOO oscylującego wokół serigrafii oraz RISO.
Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych, absolwent filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego i współzałożyciel Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka w Krakowie. Tworzy obiekty fotograficzne i realizuje projekty artystyczne o charakterze site-specific. W swoich działaniach prowadzi grę z archiwaliami i przestrzenią miejską.
Kampania Nasza żywność. Nasza przyszłość, w ramach której organizujemy warsztaty, ma na celu zmobilizowanie młodzieży do świadomej konsumpcji i aktywnego wspierania działań na rzecz zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności, uczciwych stosunków handlowych, poszanowania praw człowieka i praw pracowniczych oraz zrównoważonego rozwoju. Kampania jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej.
Komentarze